Návrat duchovního pastýře...

20. 04. 2018 10:59:10
Dnes, 20. dubna v 18 hodin se po celé naší vlasti rozezní zvony. Na letiště ve Kbelích přistane letadlo s ostatky 33. arcibiskupa pražského Josefa kardinála Berana. Po půlstoletí se plní jeho poslední vůle: spočinout ve své vlasti

Kdo byl Josef Jaroslav Beran, který se narodil 29. prosince 1888 v Plzni.... Podívejme se na nejdůležitější etapy jeho života...

V roce 1932 se stal rektorem Arcibiskupského semináře v Praze. Po 17. listopadu 1939 se postavil za solidaritu českých bohoslovců s ostatními fakultami a pokojné prostory semináře byly postiženy represáliemi. Často byl volán na gestapo k výslechu a bylo mu vyhrožováno zatčením.

Nedlouho po atentátu na zastupujícího říšského protektora R. Heydricha byl 6. června 1942 zatčen, internován a krutě vyslýchán ve věznici na Pankráci do 1. července 1942. Odtud byl převezen do koncentračního tábora v Terezíně, kde zůstal do 2. září 1942, od 4. září 1942 byl vězněn v koncentračním táboře Dachau. V lednu 1943 dostal tyfus. V té době učinil slib: „Vrátím-li se do vlasti, vynasnažím se, abych nikomu nic neodepřel, zač budu prošen, pokud to bude v mých silách a nebude to odporovat vůli Boží.“ Dne 29. dubna 1945 byl koncentrační tábor Dachau osvobozen americkou armádou vedenou plukovníkem Felixem L. Sparksem.

4. listopadu 1946 byl papežem Piem XII. jmenován 33. pražským arcibiskupem. Svého úřadu se definitivně ujal 11. listopadu při slavnostní schůzi metropolitní kapituly, jíž předložil papežskou jmenovací bulu.

Ve strahovském klášterním kostele pronesl veřejně dne 18. 6. 1949 jedno ze svých posledních kázání, ve kterém vyzývá věřící lid k větší jednotě s biskupem, k vytrvalosti a lásce ke Kristu v této těžké době. O den později, v neděli 19. 6. 1949, se o slavnosti Božího Těla měl konat průvod. Katedrálu obsadili členové Lidových milicí a příslušníci StB. Arcibiskup se stal vězněm ve vlastním domě a tím začala jeho internace.

7. března 1951 byl odvezen do Roželova u Rožmitálu, bývalého sídla pražských arcibiskupů. Již 24. března 1951 byl převezen do Růžodolu u Liberce. 17. dubna 1953 byl převezen do Myštěvsi u Bydžova, kde mu byly k obsluze určeny dvě řádové sestry. 20. prosince 1957 byl odvezen do Paběnic blízko Čáslavi.

5. října 1963 podepsal po dohodě se Svatým Stolcem slib socialistické republice a bylo mu oznámeno, že mu prezident udělil milost a arcibiskup byl spolu s biskupem Skoupým a se třemi sestrami převezen do Mukařova u Říčan. Příval návštěv byl ovšem trnem v oku politickým odpůrcům a tak byl dne 2. května 1964 arcibiskup přestěhován do Radvanova u Mladé Vožice, kde byl přístup k němu velmi ztížen.

10. ledna 1965 je jmenoval papež Pavel VI. Josefa Berana kardinálem. Zpráva o jmenování byla zveřejněna 25. ledna 1965. 19. února 1965 mu vláda umožnila odlet do Říma, bez možnosti návratu do vlasti. 22. února 1965 byl v Římě přijat do sboru kardinálů a převzal odznaky kardinálské hodnosti. Byl mu zároveň přidělen titulární kostel sv. Kříže (Santa Croce in via Flaminia). Ihned po příjezdu do Říma se zapojuje do práce II. vatikánského koncilu, kde dne 20. 9. 1965 vystoupil se zásadním projevem k otázkám náboženské svobody a svobody svědomí a vyslovil se pozitivně k rehabilitaci Mistra Jana Husa.

25. ledna 1969 přednesl pro český lid ve Vatikánském rozhlase projev k velikému a zároveň tragickému činu Jana Palacha, který se upálil na protest proti okupaci Československa vojsky tzv. Varšavské smlouvy.

7. 5. 1969 dopoledne umírá smířen s Bohem a lidmi. K umírajícímu přispěchal i sám Svatý Otec Pavel VI., bohužel už českého kardinála nespatřil živého, a tak alespoň bratrským políbením prokázal zemřelému lásku a úctu.

Komunistická vláda nepovolila převoz těla do vlasti, v té době již byl již měsíc prvním tajemníke ÚV KSČ Gustáv Husák a pomalu nastupuje tzv. normalizace. A tak papež Pavel VI. proto rozhodl, že kardinál Beran bude pohřben po boku papežů v kryptách chrámu sv. Petra v Římě. Byl jediným Čechem, kterému se této pocty dostalo. V současné době probíhá beatifikační proces kardinála Josefa Berana na diecézní úrovni.

Zdroj: http://kardinaljosefberan.cz/zivotopis/

Kdo byl Josef Jaroslav Beran?

Skutečný vlastenec, člověk, jenž miloval svůj národ a svojí vlast.

Člověk, který s pokorou nesl svůj úděl.

A především člověk, který se nesklonil a zachoval si svojí tvář.

V titulku uvádím termín "duchovní pastýř". Tak jej vidí věřící.

Ale on je příklad i pro všechny skutečné vlastence bez rozdílu vyznání. A takových lidí je třeba si vážit...

Pane kardinále vítejte doma!!!

Malá poznámka: Prezident České republiky Miloš Zeman se v sobotu 21. dubna zúčastní mimořádného sjezdu KSČM, kde pronese projev....

Autor: Bedřich Marjanko | pátek 20.4.2018 10:59 | karma článku: 20.94 | přečteno: 449x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.15 | Přečteno: 561 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 300 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 526 | Diskuse
Počet článků 199 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1279

Jsem člověk zajímající se o vše, co nás obklopuje.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...