Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Bedřichu, sdílím Váš postoj. Zmíněný Tomáš Halík( z příspěvku pana Kavky) to rozebírá poměrně dobře.

Váš nadpis je navíc kvintesencí. R^

2 0
možnosti
Foto

Nadpis je kvintesencí? A jak je tedy možné, že ještě žijete? (míněno v souvislosti s činem Palacha a vším, co předcházelo i následovalo)

0 0
možnosti
BM

Koukám, že se zde rozběhla rozsáhlá diskuse, která vypovídá o postojích k činu Jana Palacha. Například kolega Kavka jako věřící člověk argumentuje s tím, že člověk by neměl si brát život, který dostal. Kolegové Kroupa a Ráž odmítají mé srovnávání Palacha s aktivními odbojáři apod. Kolega Cach namítá, že ozbrojené vystoupení armády by mělo hlubší smysl čímž se dotýká dodnes diskutované problematiky situace po "Mnichovu" 1938. Všichni mají svým způsobem pravdu...

Ale...

Čin Jana Palacha byl výjímečný tím, který u nás do té doby neměl obdoby. Pravděpodobně se inspiroval budhistickými mnichy v Jižním Vietnamu jejichž fotografie oblétly svět. Chtěl tak probudit národ z letargie a strachu. Nesmíme zapomínat, že mu bylo pouhých dvacet let! Věk, kdy máme ještě naivní představy o životě a hlavně o společnosti. Jak nedávno vyplynulo Palach nebyl žádný měkota ale naopak byl schopen vzít do ruky zbraň (tu měl u sebe v srpnu 68), avšak zřejmě věděl, že tento způsob nemá smysl. Ruku na srdce, dnes by jej mnozí zas považovali za "vraha". Tak obětoval sám sebe...

2 0
možnosti
Foto

K14a24r88e90l 71C85a27c72h

17. 1. 2019 13:26

Mně to připadá tak, že politici potřebují mít svého mučedníka. V nějaké diskusi jsem četl přirovnání k J.Fučíkovi, kterého jste Vy ve svém výčtu přirovnání opomenul. Docela trefné. Tak jsem o tom trochu přemýšlel. Také to byl mladý pohledný člověk, zapálený pro nějaký ideál a bojoval svým konáním proti okupantům. Politické garnituře, která se po válce uchopila moci, se hodil jako vzor člověka, který pro svůj ideál položil život, Jako mučedník se hodil proto, že byl v té správné straně a zapomínalo se na ty jiné, z nesprávné strany. Fučík ale vyvíjel ilegální aktivity proti německým okupantům, kteří ho nakonec popravili. Nespáchal demonstrativní sebevraždu, aby protestoval proti smíření národa s německou okupací. Přesto je dnes téměř zapomenut. A to právě proto, že z dnešního hlediska měl na klopě nesprávnou značku. Politici ale nějakého mučedníka potřebují, aby se mohli ukazovat na tryznách. Palach je k tomu dobrý - nebyl stranicky zařazen a může si ho tedy přivlastnit téměř každá strana.

0 0
možnosti
JR

J43a44n 40R71á30ž

16. 1. 2019 17:21

Mládí je naivní ve své víře, že nějaké gesto, byť silné, může změnit chod dějin. Určitě si to mysleli Palach se Zajícem a mysleli jsme si to i my, co jsme se nechali zmlátit milicionáři a policajty v srpnu 1969 v naivní představě, že svým vystoupením zabráníme uchopení moci Biĺaky a spol.

PS. Heslo v nadpise článku je v souvislosti s činem Palacha pouhá proklamace.

1 2
možnosti
Foto

Nesouhlasím. Asi byste nechtěl, aby Vaše dítě bylo také takovým vlastencem...

2 4
možnosti
BM

Četl jsem Váš článek, takže znám Váš názor. Mám odlišný což je v pořádku, na to má každý právo. Avšak zmiňoval jsem i jiné osobnosti, které žili v normální době normálním životem a když bylo zle tak do toho šli. Což pochybuji o těch, kteří nyní mají plná "ústa" vlastenectví...

8 0
možnosti
MK

Můj pohled na Palacha je ambivalentní. Na jednu stranu to byl čin, který pomohl snad poslednímu vzedmutí národa po sovětské okupaci a jak se dnes říká, za to palec nahoru

Na druhou stranu ta oběť znamenala, že obětoval svůj život pro co? Pro co obětoval svůj život? Odpověď je, že pro svoje přesvědčení. Nakonec ta oběť nikomu nepomohla znamenala konec mladého života. Konec zbytečný.

Nedávno proběhla Mše v kostele Nejsvětějšího Salvátora, kterou celebroval profesor Halík, který sice tvrdí,že politika do kostela nepatří, ale v jeho případě je asi výjimka.

Sloužil Mši za Palacha a jako katolík, věrný Církvi a nauce se musím smát. Z hlediska nauky Katolické církve a nejen katolické, sebevrah si uzavírá cestu do Nebe a existuje pro něj jediná posmrtná cesta. Vím, že dnešní relativistická doba a to i mezi "pokročilými" teology tomuto nesvědčí. Protože když my si myslíme, že to je dobré, tak si to musí myslet i Bůh, že? Mohl bych k tomu vytáhnout biblické citáty, stejně jako citáty například Hanse Kunga, ale to hlavní je někde jinde.

Palach obětoval svůj život, aby svůj život ztratil. Za pár let, až vymře naše generace po Palachovi neštěkne ani pes. V dějinách bude o něm jen malá zmínka, pokud vůbec bude. Významný byl jen pro naší generaci a generaci našich otců. Z novin a blogů by se mohlo zdát, že národ výročí smrti Jana Palacha nějak prožívá. Není tomu tak. Většina mých kolegů v práci, kterým je kolem 30 - 40 let ani neví kdo to Palach byl. Není pro ně podstatný, stejně jako jim nic neříká Karel Kryl a když tak ve zpracování Landy.

Bedřichu a k nadpisu. Komu a čemu pomohlo jeho darování života? Národu, který se jednou zase účastnil demonstrativně na jeho pohřbu a pak s klidem přijal normalizaci? Nebo blogerům a novinářům, kteří se v hruď bijící, píší o jeho významu?

Život se vždy žije pro něco. Bez ohledu na režim. I lidé v koncentračních táborech snili o životě, žili, aby mohli díle žít, doufali.

5 0
možnosti
Foto

Myslím si naprosto to samé R^

1 0
možnosti
VV

Pri prenosu z toho pohrbu jsem porad jeste doufal, ze neni vse ztracene. dokonce i vprvnich mesicich roku to nevypadalo beznadejne. Ovsem po tom co ceskoslovensti vlastizradci od StB v moskevske reziji zinscenovali to vytluceni vyloh Aeroflotu a hned prvni projev dosazeneho a zrejme uz za Gottwalda po pravu odsouzeneho zradneho nacionalisty Gustava Husaka jsem pochopil, ze je vse ztracene.

3 0
možnosti
Foto

K51a92r52e44l 98C75a79c34h

16. 1. 2019 14:27

Tu dobu jsem zažil. Gesto skupiny studentů s demonstrativní sebevraždou již nemohlo nic vyřešit. Mohli vůbec očekávat, že kupříkladu vyburcují ozbrojený odpor proti již zabydlené okupační armádě? Dost naivní, že? Za daleko smysluplnější, i když zřejmě s mizivou nadějí na úspěch, bych býval považoval vojenský odpor vůči okupačním vojskům již v r. 1968. Obětí by sice bylo mnohonásobně více, než v tomto případě, ale dopad do vzrůstu sebevědomí národa by byl trvalejší a také cennější. Každý živý tvor si má bránit své teritorium. My, co jsme v té době sloužili v základní vojenské službě, bychom do toho šli, ne snad každý hrdinně z vlastenectví, ale jako dobře namazaný stroj na pokyn toho, kdo ho spustil. Jenže o použití armády rozhoduje politické vedení státu a politici nejsou vojáci. V politice se nevelí, tam se diskutuje a licituje. Proti hrubé síle lze uspět také jen hrubou silou a ne licitací. Oběť, není-li aktivní, ale symbolická, nemá vyšší cenu, než je cena ztraceného mladého života.

2 0
možnosti
OK

O82t75a 52K68i88n87c

16. 1. 2019 14:20

R^ Béďo, hodně dobře napsaný blog. Zasloužená karma. R^

4 0
možnosti
VV

Ale severomoravske bunce se jiste libit nebude.

2 0
možnosti
VV

Nejen v dobe padesateho vyroci smrti Jana palacha je dobre si jeho cin pripominat. Ale je mi velmi smutno, jak toho porad jeste komunisti a jejich nastupci zneuzivaji. Stejne tak jako jejich otirani se o Karla Kryla, o kterem dokonce nekteri psali dehonestujici clanky do Rudeho Prava.

5 0
možnosti
Foto

I76v93a11n 42M38a61r17e66k

16. 1. 2019 12:06

P.Marjanko, jste jen s prominutím další v dlouhé řadě těch, kteří si "přihřáli svou polívčičku" na tragickém činu J.Palacha.

Je zvláštní, že ti, kteří tuto pohnutou dobu prožili a velmi dobře si ji pamatují zpravidla nemají potřebu se zde nějak projevovat.

Možná by bylo lépe jen tiše smeknout a nechat J.Palacha odpočívat v pokoji, tak jako všechny zesnulé . ;-OR^ [>-]

5 6
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS